Pages

31 December 2012

Hari Minggu Hujung Tahun 2012

Adik Sara dah makin besar. Abang pun dah makin pandai.
Adik dah pandai merajuk, dah pandai kecil hati, dah pandai pura-pura nangis, abang pula makin hari semakin suka 'ngenak' adik.
 
 
Rambut adik nampak makin kurang kalau bertocang
 
Adik nak tunjuk gigi

Letak remote TV dalam baju adik

Pakai seluar abang

 
Setiap kali tengok basikal orang kat luar, mesti abang cakap,
" Mi, asikal abang mi "
Adik Sara, jumpa apa-apa kain, mesti suruh pakaikan kat kaki dia, tu..kononnya, pakai seluar abang, boleh la jalan. Belum jumpa kasut lagi, kalau jumpa kasut, mesti dia suruh pakaikan dan pimpin dia sampai sakit belakang pusing-pusing dalam rumah. Kalau kasut dia boleh tahan lagi, ni kasut orang besar.
Lepas pakai seluar abang, sambung naik basikal, kaki pun x sampai pedal basikal.
 
 
SMS :

19 December 2012

Musim Buah 2012

Penghujung tahun 2012, menutup tirai dengan musim buah di Kelantan.


x dang nak snap gambar, yang pasti 3 jenis buah tu memang berlonggok kat kampung. Abi sampai x terkutip buah *settor.
Adik & buah jambu madu
Adik & buah cupu
Jangan main buah cupu tu banyak getah. Buah cupu tu nak bagi kat mak long di Melaka yang tengah mengidam. Sedap dibuat sambal ikan buah cupu.


Achik, abang, ayah cu & *nyor pandan


Abi & pohon *sawonilo
Semoga tahun depan, buah kat kampung lebih meriah lagi :D.

Jom belajar bahasa Kelantan :
*buoh settor =buah  manggis
*buoh sawo nilo = buah ciku
*nyor = kelapa

Birthday Abang

Budak-budak comel yang tak sabar nak makan kek
Ummi tak sempat nak buat persiapan atau sambutan untuk anak ummi, tapi percayalah yang ummi memang teringin sangat nak tengok anak-anak ummi gembira.
"Wahh..Eme ashih ummi"..ayat abang bila ummi bagi sesuatu kat abang.
 
Rasa terharu sangat, dan rasa dihargai sangat walaupun pemberian ummi sikit sangat. Ummi doakan abang jadi anak yang soleh, dimurahkan rezki, panjang umur, besar nanti jaga adik-adik elok-elok.

Kek birthday abang yang tok ma beli
"Eme ashih oma"
 
SMS: Dah lama tak buat kek coklat.
 

Arnab

Suatu petang di perkarangan rumah tok ayah. Cuaca petang itu nyaman bangat...huhuhu. (Cuaca bulan 12 di Kelantan). Kelihatan kanak-kanak riang sedang bermain dengan arnab-arnab yang comel.

 
 
 
 
 
Niko vs arnab putih (x leh bagi nama sebab banyak sangat arnab warna putih)
 

 

17 December 2012

The Ville Inbox Not Functioning



Pada yang suka main game the ville kat facebook akan  terasa x suka bila inbox dia x berfungsi cam inbox kawan-kawan yang lain, jadi kat sini aku boleh bagi tip. 

1) Mula-mula, sila semak dulu, untuk facebook anda guna bahasa apa.
2)Kalau bukan Bahasa Inggeris, pergi kat setting profile facebook, tukar kepad bahasa inggeris. lepas tu, anda akan tengok keajaiban.

Neighbor pun suka berkawan dengan kita bila kita dapat tolong mereka untuk siapkan rumah idaman. 

SMS: Okey, boleh mula besarkan rumah dengan hati yang senang. 

4 December 2012

Air Terjun Lata Rek

Sesekali pulang ke kampung rasa seronok sangat bila dapat luangkan masa bersama. Antara aktiviti yang selalu bila bersama keluarga masa zaman budak-budak dulu, pergi mandi air terjun. sekarang kami adik beradik dah berkeluarga, jadi  makin ramai ahli forum.
Balik cuti raya haji baru ini, sempat pergi Air Terjun Lata Rek, rasanya last aku sampai situ dalam 15 tahun lepas.


 







Suka sangat : D

27 November 2012

Hash Browns Ummi


Assalamualaikum..

Hari minggu bersama anak-anak ummi, hari yang menceriakan hidup ummi. Bila ada kat rumah, terasa nak makan macam-macam, teringat Hash Browns Mc D yang masih panas-panas.

Pic from google
Sambil dukung budak comel ni, rebus ubi kentang. Memang ubi kentang sentiasa ada dalam stok makanan sebab abang suka makan ubi kentang.


"Wahh..ada akan" , tu dialog abang la adik.
Bila dah 15 minit rebus, try lenyek..alamak, keras lagi la ubi ni. Rebus lagi, dan mula penyek, letak garam dan lada hitam sikit. celup dengan tempura Nona.

Hash Browns dah macam cenkodok da..janji sedap

Cicah dengan external hardisk
 Dah jadi kambing external hardisk ummi tu, abang punya kerja.

"Ambil amba abang ummi"
"Wuhh Anahh.."
"Dah mi?"
Emmm..
Sedappp..

SMS: Birthday abang dah tak lama, rasa nak buat hash browns bentuk jejari, mesti budak-budak suka.

23 November 2012

Mengapa Rezeki Susah Masuk

:: Antara sebab mengapa REZEKI SUSAH NAK MASUK ::
 

 1. Gemar mengungkit-ungkit pemberian
2. Asyik mencanang perihal duit yg tidak cukup untuk urusan itu dan ini.
3. Berkira untuk bersedekah walaupun seringgit
4. Berkira untuk membantu memudahkan hal yg baik
5. Riak bila bersedekah
6. Banyak berbuat maksiat/kemungkaran
7. Tidak/kurang beristighfar
8. Tidak bersyukur/banyak mengeluh

Nota: Rezeki bkn sahaja dalam bentuk wang, tapi kebahagiaan, peluang menyambung belajar, peluang kerja, anak, jodoh dan lain-lain.

Ada juga yg berbuat kemungkaran tetapi tetap memperoleh rezeki yg melimpah ruah. Tapi ketahuilah itu nikmat yang paling azab di kemudian hari dan ia dipanggil 'istidraj'. wallahua'lam.

Sumber

Coursin Bertunang & Kahwin

Cuti raya haji boleh dikatakan lama la juga, balik kampung awal, balik Puncak Alam lambat. Raya kedua kena ikut rombongan sepupu bertunang dengan orang Tumpat. Pada awalnya rasa malas la pergi, sebab urusan pertunangan ni kerja orang-orang tua, kita ada anak kecik, buat bising rumah orang pula, tapi fikirkan bapa saudara ajak, rasa kesian pula nak hampakan.

Tahniah buat Nik Jailani & tunangnya
 
Handsomekan sepupu aku ni, rambut pacak lagi.
Kebanyakan yang hadir adalah sepupu-sepupu aku untuk memperamaikan & untuk memeriahkan lagi majlis, tu ayat dalam kad jemputan majlis kenduri.
 

Sepupu, Rabiatul Adawiyah
Adawiyah ini bakal kahwin bulan depan waktu tu,(bulan ni la maksudnya..pening ayat).


Selamat Pengantin Baru dan selamat menempuh alam rumah-tangga, cantik sangat Puan Adawiyah. Kami tidak dapat hadir majlis Puan Adawiyah & suami, sebab bajet kurang la nak balik kampung ni,, dengan tulus ikhlas bagitahu.

SMS: Rasanya, bulan 12 balik kampung, boleh la jumpa Puan Adawiyah dan sepupu bongsu (baby besar Pak Su).

22 November 2012

Kasut Claim

Penantian, persoalan akhirnya terjawab..

Kasut Pertama : RM159.00

Kasut Kedua : RM79.42 selepas diskaun


Katanya Pn Hjh, "Ni bukan kasut kerja (kasut pertama), ni kasut orang buat pergi kenduri. Saya boleh luluskan 1 je kasut untuk awak, tahun depan awak tak payah claim kasut".

Sedih betulkan, perancangan duit tu boleh la baiki kereta sikit.

SMS: Terima kasih kepada Sham Farez dan Pn Bunga Matahari.
 

Abang dan Rambutnya

Susah benar nak potong rambut abang, sehinggala rambut dia sepanjang ni.


Tentera Bobibooy
Sebab susah sangat nak potong rambut dia, abi potong pendek terus.

Ayah cik kata, Bukhari nampak 'cantik' rambut panjang.

Raya Haji 2012

Balik kampung!!

Berebut makan

Ingat arnab ingat ayah cik

Bukhari dengan Tok Ayah dan E-sya
 
Waktu pagi di kawasan rumah Tok Abah

Danish, 2 pupu Bukhari

Tahun ini, abi ambil 1 bahagian lembu untuk korban. Ambil lembu abah, dapat 18kg daging, memang banyak dapat daging.


Lepas je sembelih, terus ambil daging untuk digoreng dan buat singgang daging untuk diberi makan pada orang-orang yang bertungkus lumus mengerjakan tugas-tugas pembahagian.

Ambil sikit untuk dibawa ke Puncak Alam. Abang suka makan daging singgang yang ummi masak, habis licin (letak budu,serbuk ketumbar, bawang merah, garam sikit). Try buat rendang daging sikit, makan dengan roti nan (resepi minta dengan Syam Farez).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...