Pages

31 December 2015

D-Langka-v


Sebelum tirai 2015 ditutup, kami berpeluang berkunjung ke negeri Kedah, ummi dan anak-anak belum pernah sampai lagi. Kebetulan Cik ada dekat Langkawi, kami ambil peluang kenali Langkawi.




Menunggu Laksa Ikan Sekoq yang tak akan sampai sebabnya tak order




3 hari 2 malam memang tak cukup untuk ke sana. Sehari perjalanan ke sana, sehari g jalan-jalan, sehari lagi dah balik.




Sabar menunggu Laksa Ikan Sekoq, tiba-tiba diberitahu orang sebelah, dia tak order pun laksa.. memang kurang asam sangat


Kembalikan mood dengan bershopping


dan berjemur panas

Stress jugak ke tak dapat makan Laksa Ikan Sekoq?


Mungkin lain kali pula kita sampai untuk melawat tempat-tempat bersejarah.

Apa yang ummi belajar dekat Langkawi, nasi lemak langkawi berbeza dengan tempat lain.

28 December 2015

Rindu Makanan Kelate

Ambil peluang balik kampung untuk makan makanan yang susah nak dapat dekat tempat lain.
Sesampai je rumah mak mertua, ma masak nasi dagang Kelantan, siap ada sambal nyor, jarang nak ada sambal nyor sekarang..Fuh, puas hati. Biasa kalau hari raya, nak special lagi nasi dagang ada gulai udang,gulai ike ayo,sambal nyor,acar timun. Memang best la, dulu masa zaman budak-budak dulu tak suka sangat nasi dagang, sejak dok tempat orang..baru lah terasa...bestnya nasi dagang.



Siang hari pergi shopping sikit, beli pakaian sekolah anak-anak dan adik ipar, dari Pekan Kok Lanas sampai ke Pekan Melor. Sambil tunggu mak mertua pergi BSN Melor, nampak kakak jual ABC +pulut+tapai . Rasa hidup dalam kenikmatan makanan.. sedap sangat. Selain air, ada etok juga, memang puas hati. Cukup lemak dia, pedas dia. Beli RM5 sorang tak cukup, memang terbaik jugak.



Balik pulak rumah kg dekat PCB, kebetulan hari Isnin ada Pasar Malam depan rumah, apa lagi, beli semua nak makan, laksa penang, nasi kerabu solok lada, apam cotek, coconut shake. Bila beli dekat Pasar Malam situ, mula la..jadi cam drama tv, tiba-tiba color tv berubah warna . penjual jadi muda, aku pun jadi muda..kembali pada zaman dok kampung dulu. Makanan yang jual tetap sama..kenangan.memang tak kan dapat kembali kepada masa silam.





Petang, bawa anak-anak dan anak-anak saudara pergi tengok pantai, dekat mana lagi kalau paling dekat dengan rumah..PCB lah kn. Try bawa kete Kenari adik. Makanan sedap-sedap..tapi hati-hati tau, sebelum nak order perlu tahu harga dulu. Sebab teringat nak makan mee udang Kuala Sepetang, Taiping, order la mee udang PCB, yang tiba..macam ni.






Puas hati jugak, sedap. Walaupun rasa dia bukan rasa mee udang Kuala Sepetang..sebab ni versi Kelate. Nak tahu harga, kena datang PCB dulu..

Kalau ikutkan, macam-macam lagi nak makan.

Walaupun banyak makanan kelate ada dekat tempat lain, tapi tak sama rasanya. Wah..sedih pulak citer nya, padahal citer bab makanan je.

3 December 2015

Puteri Qaisara =)

Pricess Qaisara
Selalunya ummi nak ikat atau jalin rambut, Qaisara tak bagi, tapi kalau cikgu dia ikatkan boleh pula. Kan kemas rambut terikat macam tu.

Balik dari mana-mana, atau bangun tidur, dengan rambut menggerbang, terus duk dekat meja dan kerusi dia, tangan cepat capai pensel. Kalau sampai je rumah, tengok kerusi dia tak de, mengamuk.. atau pun dia tengok  ada barang kita atas meja dia. Tak leh usik.

ummi : Adik buat apa tu?
Qaisara : Kerja sekolah.

Adik gak..lucu dia, selalu kalau tanya, cepat je dia jawab dengan spontan..

Kehadiran anak-anak ummi,buat hidup ummi lebih ceria.

2 December 2015

Jom ke Karnival Buku Jualan Gudang


Ni baru sebilangan kecil buku yang ummi beli

Jom kita beli buku ilmiah di Karnival Buku Jualan Gudang ,perkarangan Masjid Puncak Alam yang berlangsung dari 27 November sehingga 6 Disember 2015, jam 10 pagi sehingga 10 malam. Ummi dah 2 kali sampai, nanti nak pergi lagi dengan hubby. Buku-buku dekat sini, dapat potongan harga yang tak masuk akal. Anak-anak ummi pun suka datang sini.

Beli buku 'Bento', harap ada kesungguhan untuk berusaha menjadi ibu yang kreatif untuk anak-anak sukakan makanan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...