Pages

26 December 2017

Persedian Mental Bila Anak Masuk Sekolah Darjah 1

Alhamdulillah, persiapan anak-anak untuk sesi persekolahan 2018 dah 80% siap, tunggu ambil buku sekolah agama, buku kebangsaan kakak Qaisara dan balut. Pakaian, beg sekolah, alatan sekolah semua abi dah sediakan. Oooo.. lencana belum jahit lagi. Qaisara ummi beli sehelai je tudung untuk sekolah agama dan sehelai untuk sekolah kebangsaan. Abang Bukhari sepasang sahaja baju baju sekolah kebangsaan. Baju lama okey dan nampak baru lagi. Jadi tak banyak lah kerja menjahit lencana.


Cuma sekarang ini, ummi belum latih lagi kakak Qaisara tidur awal, dia dah biasa tidur pukul 11-12 tengah malam, jarang sekali tengok dia tidur awal. Kakak Qaisara ni jenis berani sangat, kalau tutup lampu pun dia boleh buka dan cari laptop layan kartun sorang-sorang.

Alhamdulillah, ummi bersyukur sangat, rasa macam Allah ikut perkembangan hidup ini, selalu bagi kemudahan saat insan ini dalam kesusuhan. Terharu sangat sebabnya kakak Qaisara dan abang Bukhari dapat sekolah sesi sama. Kalau sebelum ni sesi berlainan, start 2018 sesi sama. Boleh lah mereka pergi sekolah sama-sama. Ummi pun tak terkejar-kejar sangat nak hantar lain-lain tempat. Boleh abang tengok-tengokkan adik dia. 

Teringat masa ummi darjah 1 tahun 1991, masa tu abang ummi(papa kak Eisya) darjah 3. Papa Kak Eisya pesan, kalau ada orang usik, bagitahu dia. Comel kan kenangan masa kanak-kanak. Tapi, masa kecil ummi pun banyak kerenah, ingat dulu masa ummi Taski (sekarang PASTI), ummi buat perangai nak pakai tudung tapi tak nak bagi rambut keluar, nak pakai serkup rambut tapi tak nak bagi nampak serkup rambut. Kesian ma ummi melayan kerenah ummi, itu baru kerenah seorang. Banyak lagi sebenarnya kerenah ummi, yang kadang-kadang Allah bagi petunjuk untuk ummi dalam waktu tu juga, buat ummi tersedar awal, tapi lepas tu buat lagi. Bila dah ada anak baru tahu susah senang ma ayah melayan kerenah kita. 

2 tahun lepas, masa abang awal-awal darjah 1, masih tak biasa bangun awal pagi, mandi dan bersiap awal, kalau bangun awal pagi pun, sibuk dengan mainan dia, bukan sibuk dengan persiapan nak pergi sekolah. Apa-apa pun ummi kena sabar, layan kan ajar kerenah dia, takut kan kalau nangis tak nak pergi sekolah, tak kan ummi nak tarik dukung pergi sekolah. Kesudahannya, selalu lewat sampai sekolah, kena sound dekat mak guard kata mak yang salah ajar anak datang sekolah lambat, nanti budak akan takut nak datang sekolah. Hari-hari, bukan anak yang nangis, tapi ummi yang nangis. Kadang-kadang, ummi hilang sabar, jadi singa jadian. Rasa nak buat sesuatu yang diluar kawalan. Masa tu, kakak Qaisara yang pujuk ummi.

Ummi harap perkara yang sama tak berlaku lagi untuk babak kakak Qaisara masuk Darjah 1. Tak lama lagi kakak Qaisara darjah 1, abang Bukhari darjah 3. Abang Bukhari dah boleh harap dah sekarang, pukul 9 malam dah tidur, mungkin sebab penat belajar pagi petang. Nanti dah dapat jadual, abang boleh ajar kakak Qaisara nak susun buku dalam beg. Boleh minta mereka siapan keperluan sekolah sebelum tidur, sebab takut ummi lewat bangun.

Semakin hari, hidup semakin mencabar. Ya Allah, berikan hamba-Mu ini kekuatan dan kesabaran dalam mendidik anak-anak menjadi anak-anak yang soleh dan solehah.

Ringkasan:
1.Sebelum tidur, siap keperluan sekolah.
2.Minta bantuan anak.
3.Tidur awal, bangun awal.
4.Doa.

22 December 2017

Shopping Pakaian Di Zon Ria

Kali ini, rasanya puashati beli pakaian sekolah anak-anak dekat Zon Ria. Kalau sebelum ini kami shopping pakaian sekolah dekat pasaraya MU, tapi tahun ni, 3 kali pergi dapatkan pakaian sekolah jenama MU tak de pula, rasa kecewa lah juga. 

Jadi, alang-alang balik kampung, kami singgah dekat gedung pakaian Zon Ria di Ketereh, tengok kualiti kain dan jahitan cantik, harga pun tak mahal berbanding yang survey dekat kedai lain sebelum ni, jadi umi beli lah sepasang sorang. Alang-alang berkenan, sepasang je?

Ye lah, umi kan nak jahit sendiri baju kakak Qaisara, tapi tak berkesempatan lagi. Baru siap 2 pasang. Abang Bukhari baju sekolah tahun lepas okey lagi. Cuma seluar sekolah singkat sikit, budak-budak cepat membesar. Kakak Qaisara pun, nampak dia cepat tinggi sekarang. Kuat minum susu kot, hari-hari minta susu. Beli sepasang dulu, kalau rasa ok, tunggu balik kampung lagi sekali bolehbeli lagi.

Baju Sekolah saiz 24 RM14.50

Skirt biru sekolah saiz 24 RM16



21 December 2017

ShellOut Family

Jarang-jarang balik kampung, buat aktiviti adik beradik rasa suka sangat. Selalu sangat aktiviti keluarga makan dekat luar, kali ini ma request makan dekat rumah sahaja, buat macam dekat kedai. Siap ma keluarkan modal lagi. Ma kata, ma nak tunggu yang dah siap sahaja.



In The making of ShellOut

Aktiviti masak makanan kedai ni memang kegemaran anak-anak dan menantu, siap yang alahan mabuk mengandung tiba-tiba segar bila buat aktiviti macam ni. Kelakar betul, yang kelakar lagi, anak2 dan menantu ma 4 orang mengandung dalam bulan hampir sama, bertambah meriah la rumah ma ayah tahun depan. 

Ma juga sedia menu dia, ikan bakar cicah air lada, sedap sangat. Simple, tapi bila makan sekali bertambah-tambah, air tangan seorang ibu.

Kreatif betul diarang ni

Ummi bahagian beli barang dan potong jagung sahaja. Tak pernah rasa ShellOut, jadi serah bak masak memasak kepada orang yang pernah rasa ShellOut sebenar.

Ummi buat Kek Lady Bird Tenggelam Dalam Keju. Beli kek span pandan dekat Pasaraya Pantai Timur RM6.90. Beli keju dan ladybird dekat kedai Citarasa. Buat topping dan letak ladybird sahaja, dah siap. Lain kali ladybird kena lebihkan lagi sebab tak cukup ladybird banyak tu.




Lain kali kena susun ladybird supaya bila potong dapat sorang sekor


Bukhari dan Fathi potong kek sempena birthday 





Bila dah jumpa adik beradik dan ipar, meriah dan kalut suasana. 
Lain kali boleh buat lagi.

21 November 2017

Kakak Qaisara di Akhir Tahun 2017

Bulan dan hari minggu yang sibuk. Sabtu lepas hari orientasi kakak Qaisara. Kalau ditanya boleh tak jawab exam. Senang je. Jawapan confident je. Tapi bila suruh mengeja tak lepas, pastu..macam mana nak jawab pereksa.


Cepat masa berlalu. Kakak Qaisara dah nak masuk darjah 1.Cakap masih pelat lagi..Ta pe lah kakak, slow-slow, umi pun masa baya kakak pelat juga. Mungkin lagi teruk, ye lah kan, umi pelat kampung.

Adik tunggu kakak dekat kantin

Hari Ahad pula, hadiri Hari Penyampaian Sijil dan Hadiah Tadika kakak. Kakak sertai tarian Joget Berhibur. Comel kakak dan kawan-kawan kakak menari.


Persembahan Dikir Barat daripada pelajar 5 tahun

Bercerita
Persembahan pelajar 4 tahun yang comel-comel dan aktif

Cikgu Salina dengan Qaisara
Walaupun kakak Qaisara tak dapat hadiah pelajar cemerlang tadika, tapi umi dan abi bangga dengan kakak.


13 November 2017

K.i.t.a di Pusat Sains Negara 2017

Kembali lagi kita, selepas 5 tahun kita  ke Pusat Sains Negara lagi. Anak-anak teruja sangat, tapi kali ini ramai sangat mungkin sebab masuk percuma sehingga hujung tahun ini, kecuali pameran bertema Survive The Bunker

Kami bertolak 930 pagi dari Puncak Alam, sesampai je luar Pusat Sains Negara, jalan sesak. Ramai yang parking kereta dekat luar, menjadikan makin sesak.


Kami cuba nasib masuk juga perkarangan Pusat Sains Negara, guard minta u-turn dan keluar sebab dah penuh, tapi kami minta untuk masuk juga. Alhamdulillah, masuk-masuk je, ada pakcik yang jaga parking minta kami ikut dia. Alhamdullilah, parking cantik dan teduh lagi, rezki anak-anak, ummi dan abi tumpang sekali..dalam hati ummi, kalau tak de parking ni, patah balik dah. Takkan nak jalan kaki masuk ke dalam, jauh tu tengok orang lain parking, sebab ummi rasa tak larat, kesian dekat Nasuha panas-panas.

Finding Dory


Macam mana tenaga elektrik terhasil?




Bersemangat Nasuha










Suka sangat bila tengok anak-anak happy.

6 November 2017

Oktober Birthday

Lama dah tak bergambar dengan ayah

Inilah ayah saya, Yah bin Yusof. Ingat lagi memori masa baya Qaisara, ayah syampukan kepala, meraung-raung, sebab saya takut syampu rambut, takut buih syampu masuk mata.
Nama ayah, Yah..buat saya jadi unit. Daripada zaman sekolah sampai sekarang, alam pekerjaan..orang kenal saya dengan nama penuh Rashidah Yah. Saya tak de apa yang special untuk orang ingat selain nama ayah yang unit.

Ayah saya ni suka makanan atau minuman manis, manisnya sampai saya pun tak boleh minum kalau air yang ayah buat, tapi kan,Alhamdulillah.. ayah saya ni tak de pula penyakit 3 serangkai walaupun dia suka makan benda manis teramat.




Bulan Oktober bulan yang special, sebab setiap daripada keluarga kecil kami ada  seorang wakil yang lahir bulan Oktober. Jadi, kebetulan ada kesempatan balik kampung, kami adik beradik buat perancangan kejutan buat ayah, video ucapan daripada anak cucu, buat aktiviti untuk budak-budak sikit dan cabutan bertuah (tukar-tukar hadiah). Apa yang kami tahu, ayah dan ma akan happy bila tengok anak cucu happy.

Idea tukar-tukar hadiah dan aktiviti kanak-kanak ni dari cik T.
Idea video daripada adik bangsu, Cik Su.


Semua dapat hadiah cabutan bertuah



Kutip coklat


" Semoga ayah diberi kesihatan yang baik, hidup diberkati, dipanjangkan umur dan bahagia dunia dan akhirat."



Lokasi: Taman Tengku Anis, Kota Bharu, Kelantan.

30 October 2017

Kebaya Qaisara


Cubaan Pertama
Cubaan Ke-2
Cubaan ke-2 cam kurang tirus baju depan. 

Baju Sifu Jahit


 

Kakak Qaisara nak pergi mengaji dengan berkebaya, adik sibuk tunggu nak salam dan bye-bye kakak dan abang Bukhari depan pintu.

Kawan mengaji kakak: Mak awak keje apa?
Qaisara : Keje Ofis.
Kawan mengaji kakak: oo.. ingat keje menjahit.






16 October 2017

Belajar Jahit Sendiri

Zaman sekarang mudah, nak belajar tengok je dalam internet. Tapi orang kata, macam mana pun kena berguru. Terlintas dekat  wall fb ummi, iklan belajar menjahit secara online dengan tawaran harga yang murah berbanding dengan tawaran yang dibeikan. Dah deal malam, nak buat bayaran pagi esoknya. Kita yang merancang, Tuhan yang tentukan segala berlaku atau tidak. Nak dijadikan cerita, ummi sakit perut sampai tak leh nak bangun uruskan anak-anak. Dipendekkan cerita, apendik ummi dijangkiti kuman dan kena buang, 5 hari dekat hospital.

Balik dari hospital, rasa nak menjahit sangat, guna masa cuti sakit dengan menjahit tanpa guru profesional.

Beg Apple
Ummi belajar jahit gunting tampal. Abang 
Bukhari panggil beg ni beg apple, selalu dia guna untuk letak tab.


Baju kurung Qaisara
Macam besar sikit, kena alter lagi, kecelkan sikit. Nak kena pandai jahit baju kurung sebab nanti nak jahit baju sekolah. Belajar dari jahit baju kurung ni, nak potong kain, kena basi setengah inci sahaja. 

Jahit Lubang Butang
Senget lubang, padahal mesin dah auto untuk buat lubang butang. Walaupun auto, kena fokus.


Siap jahit butang

Siap Jahit Tali Belakang

Model Comel
Sifu kata, baju tu besar. Sesuai untuk 3 tahun. Tak pe lah, simpan tunggu adik 3 tahun.

Kebaya Qaisara
Di sebabkan Qaisara kena pakai baju kebaya color royal blue masa konvo bulan 11 ni, ummi kena belajar juga jahit kebaya, berpuluh kali play video tutorial jahit kelepek kebaya. Ni belum siap lagi, tak sempat lagi nak jahit tangan tepi baju. Guna ukuran baju kurung moden. Testing jahit dekat kain lain dulu, takut hancur kain biru, sebab beli 2 meter je. Beli dekat Nagoya, RM8 semeter. Nasib baik ada kain ungu ni. Beli 5 meter, RM10 semeter, banyak lagi, kain dia lembut dari yang beli dekat Nagoya, sesuai dengan harga. Kain lebih boleh jahit untuk ummi sehelai ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...