Pages

1 March 2018

Projek Barang Baby - Set Tilam Baby

Assalamualaikum.. Sekarang baby dalam kandungan 4 bulan, sekarang masa makin cepat je. Umi kena siapkan projek-projek umi nak buat sebelum bersalin.

First ummi kena siapkan tilam baby, sepanjang ada anak, rasanya tak pernah beli, guna apa yang ada, lipat toto atau pun yang orang bagi. Teringin juga nak ada set tilam baby, tengok comel-comel, tapi mahal sangat la pula harga. Masa anak awal-awal dulu kewangan masih belum kukuh, kena berjimat dan fikir beli barang yang lebih penting dulu. Dulu, guna apa yang ada sahaja, tak terasa nak beli macam-macam.

Tapi sekarang, bila dah ada mesin jahit, semua benda rasa nak jahit. Kain dah macam-macam jenis kain beli. Jadi, ummi tekad nak buat set tilam baby, kalau kesempatan, nak buat sarung bakul sekali, sebab bakul pun dah ada. Cuma tak tahu cara nak balut bakul bagi nampak kemas.

Kain cotton  design minnie mouse tu beli dekat Cotton House .
semeter=RM13.50 
(Guna dalam semeter setengah) 
= RM 33.75

kain merah, cotton biasa semeter = RM5.60 
(Guna dalam 2 meter)
=RM 11.20

kain cotton buat tilam dan bantal semeter = RM2.50 sahaja.
(Guna dalam 3 meter)
= RM 7.50

Beli dekat pasar pagi dekat kampung, kain lebihan kayu makcik yang jual tu cakap, tapi boleh panjang juga, umi beli 3 meter, ada panjang lagi lebih. Kain dia sejuk tak nipis dan tak berbulu lepas cuci byk kali, kualiti dia lebih baik dari cotton biasa. Sesuai la kot buat tilam dan bantal sebab kain dia sejuk.


Nak jahit tilam yang bonjol-bonjol, bukan pakai benang jahit kain biasa, guna benang kasar sikit. 
Benang Seketul = RM2
(Beli dekat kedai 2 ringgit. Tak habis pun seketul benang, kiranya sekali dengan benang jahit untuk cantum)
= RM 2

Kekabu? Umi guna isian  polyester fiber dari patung bantal, sebab kulit dah kotor, nak basuh kan nanti susah nak kering, kalau kering pun, polyester fiber rasa berketul dekat dalam bantal. Banyak patung dan bantal yang dah kotor tak pakai, jadi recycle je polyester fiber. Lerai-leraikan dahulu bagi gebu kembali.

Tapi kalau nak beli, harga dalam RM 17- RM 20 sekilo.

Kalau ada kesempatan, suka hati umi nak share cara buat tilam. Rasa teruja sangat, dan rasa nak buat lagi, sebab masa buat ni, tak ikut step betul, lupa..sebab last buat tilam masa umi sekolah rendah lagi. Lepas siap baru tanya ma  cara nak buat tilam. Tapi ok lah kot, silap step sikit sahaja.


Excited 2 orang budak ni. Umi risau terkencing je atas tila baru tu.


Antara sebab kenapa umi rasa lebih baik buat dari beli, sebab umi tak suka bantal tepi bentuk bulat, mudah tergolek, pastu bantal kepala biasanya tebal sangat, umi buat nipis je, sebab untuk baby kan, pastu kadang-kadang bonjol tilam tinggi sangat, selesa ke untuk baby kalau tinggi sangat. Kalau buat sendiri boleh ejas nak macam mana, walalupun kekangan masa, tapi umi tetap rasa buat sendiri lagi puas hati, walaupun tak secantik yang beli siap.
Pastu, sebab lain, umi kalau boleh nak clearkan mana barang simpan, tapi tak guna cam patung bantal lama. Nak buang sayang, tapi bila dah lerai, guna yang mana boleh guna, sarung patung atau bantal tu boleh buang sebab dah kotor kan. Rasa lega bila dah clear.

Lepas siap sarung set tilam baby ni nanti, umi total berapa habis. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...