Pages

10 Januari 2019

Bingka Pandan Lemak Berkrim


Bahan-bahan :

  • 1 cawan air pandan
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan gandum
  • 1 cawan santan
  • 3 biji telur
  • 3/4 cawan gula
Sedikit biji bijan untuk ditabur


Cara-cara:
  1. Blend semua bahan.
  2. Letak minyak sikit dan rata kan dalam loyang yang sesuai.
  3. Tuang adunan dalam loyang, bakar sekejap kemudian tabur bijan.
  4. Bakar dalam suhu 180 dalam sejam 15 minit atau sehingga masak dengan kepanasan atas bawah. Dekat nak masak, guna kepanasan atas sahaja untuk bakar bijan yang di tabur tadi.
Saya suka sangat kuih tradisional yang bau pandan, kuih bingka resepi ini saya suka sebab rasa lemak berkrim lain dari yang lain. Dapat resepi dari kawan. Letak dekat sini supaya tak hilang lagi resepinya. Sayang kan kalau benda yang senang dan sedap tak kongsi, nanti kan hilang atau lupa.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...