Resepi Puding Karamel
Masak puding karamel ni x lah leceh, cuma leceh sikit bab masak karamel. Ni nak tunjuk cara aku tersendiri bila masak karamel
1.Masak gula dalam loyang terus, guna api sederhana, guna pengepit besi untuk kepit loyang dan kacau. Pastikan anak-anak kecik tiada berhampiran. Risau terpelanting loyang dengan gula panas.
2. Bila dah menggelegak cam ni, kecikkan api.
Bila dah siap karamel, boleh la sediakan bahan-bahan lain.
Jangan lupa tapis |
Jangan lupa tutup periuk pengukus tu |
Susu sejat Ideal & F&N
Kalau ikut resepi ni, dan guna susu sejat Ideal ..kalau nak puding lembut sikit, tambah air setengah gelas/ lebih kurang secawan. Senang cerita, gunakan air suam secawan tu untuk bancuh gula bagi larut dan barulah campur dengan telur dan susu+vanila.
sms: Okey, Selamat Berpuasa.
bagilah resepi senang nk buat nanti..
BalasPadamKlik kat Resepi Puding Karamel
BalasPadam