Pages

31 August 2016

Berpantang

Hana Nasuha


Perkenalkan ahli baru keluarga k.i.t.a. Hana Nasuha, anak Selangor. Masa dekat kampung dah ni, balik berpantamg di kampung. Sekarang Nasuha dah botak..rasa cepat sangat dia membesar.

Cerita pasal ummi berpantang di kampung..

Sapa kata berpantang tak best, hari-hari layan Hana Nasuha, tengok tumbesaran dia depan mata sendiri. Bila baby kita senyum rasa tersentuh hati, ye lah..perasaan ibu-ibu ni. Macam-macam fikir. Adakah ummi dah buat terbaik untuk anak ummi ni? Anak ummi kembung perut ke? Semut gigit ke? Nyamuk ke?  Panas ke? Sejuk ke? Sakit dekat mana?

Sapa kata berpantang tak best, best apa. Hari-hari makan ikan selar bakar, sampai sekarang ummi tak bosan pun dengan ikan bakar. Tapi ummi main tipu juga kadang-kadang, ye la..tergoda juga kita bila buka saji tengok hidangan lain. Ambil sikit je pun, untuk rasa. Tapi bila sedap, bukan sikit..pastu bila bengkak/sakit tempat luka, baru lah nak berpantang.

Antara minuman hari-hari semasa berpantang, kopi-o cap badak keluaran orang kampung dan susu kambing walit. Kopi ni ummi suka sebab selain rasanya sedap, wangi dan dijamin halal..boleh juga buat kopi susu, lagi sedap. cicah dengan roti bakar. Sesiapa yang susah nak dapatkan kopi-o keluaran orang melayu, boleh kirim dengan ummi sebelum ummi balik Selangor. Susu kambing Walit ni sedap juga, tambah milo lagi sedap, biasa ummi makan dengan kurma.




Sapa kata berpantang tak best. Best apa, drama bersiri Sayangku Kapten Mukhriz tak missed tengok. Belum Arin nangis, ummi dah nangis. Sampai bengkak mata ummi. Adoi, jiwang betul. Kalau tak berpantang, rasanya dok tengok rancangan kartun je lah hari-hari.



Sapa kata berpantang tak best. Berpantang di kampung, bermakna semua kerja rumah ma buat. Kesian tengok ma buat semua kerja.. tak mampu nak tolong ma kemas rumah, di tambah dengan anak-anak yang tak dok diam, lagi tambah penat ma ummi. Kerja ma bertambah berkali-kali ganda, dengan nak siapkan makanan untuk ummi lagi. Ummi cuma mampu tolong buat kerja yang tak banyak pergerakan. Nak kejar anak-anak lagi lah tak termampu, Bukhari dan Qaisara dah makin panjang akal sekarang, selalu cari helah nak turun main rumah sepupu dia dekat sebelah. Hari-hari susah benar nak tengok batang hidung mereka berdua tu. Malam baru nampak. Tinggal ummi dan adik Nasuha dekat rumah.

Melekat je 3 dara ni

 Bosan? Tak bosan pun, sebab dalam pantang pun boleh kerja, jadi kerani ayah buat kira-kira. Sambil-sambil surfing dan shopping online. Lagipun baby Nasuha banyak tidur siang, malam berjaga. 

Buat kira-kira, asal keluar total je..orang lain tak faham x pe


Sapa kata berpantang tak best. Sambil-sambil surfing pun dapat buang lemak. 


Terima kasih ma, sebab banyak tolong kita, tak terhitung banyaknya apa yang telah ma buat untuk kita senang, sihat, bahagia dan mudah. 

14 August 2016

Persediaan

Dalam apa-apa persediaan yang ummi buat, selalunya rasa hampa, menyesal..rasa nak ulang balik peristiwa untuk buat persediaan semula.

Benda dah tahu kena buat apa, tapi tak buat persediaan elok-elok. Menyesal tak sudah. Mungkin rasa, masa belum tiba lagi. Masa tak tunggu kita bersedia baru berlaku.

Nota Hidup:
Adakah ummi dah buat sehabis baik untuk persediaan mati, sebab mati tak boleh ulang balik.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...