Pages

23 Februari 2017

Resepi Sira Labu

Ummi nak share makanan kegemaran ummi. 


Siapa suka makan buah labu kita geng :)
Kalau di negeri Kelantan, buah labu ini selalu nya di sira untuk dijadikan pencuci mulut. Selalu boleh dapat pada musim bulan puasa dan kenduri kahwin,
Jadi, setiap kali ummi dijemput ke kenduri kahwin dekat Kelantan, mesti ummi intai dessert dia dulu. Tapi zaman sekarang makin kurang dah. Jadi, nak tak nak, ummi kena buat sendiri.



Resepi Sira Labu

Separuh Labu
2 senduk Gula
2 Kuntum bunga cengkeh
3 helai daun pandan
1 sudu teh kapur sirih
sedikit air untuk rendam labu

Cara:
Kupas labu, buang kulit nipis tu. Potong sesuka hati.
Rendam dalam air kapur yang dibancuh. 1jam pun dah okey. (Untuk elak labu hancur.)
Pastu, cuci labu tadi letak dalam periuk, susun cantik-cantik dan tabur gula separuh, kalau banyak layer labu tu, tabur gula setiap layer bagi gula meresap. Letak daun pandan. tak perlu letak air, labu dan sedia ada air.
Guna api kecil, masak dalam 15-20 minit.
dah hampir masak tabur gula selebihnya.

Siap.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...